Sèniors

Envellir amb una bona qualitat de vida

 

Conviure amb un animal que ha envellit pot resultar molt bonic. Hem passat anys creant un vincle i volem fer tot el possible perquè els anys daurats de la nostra mascota siguin feliços i fàcils.

Com podem ajudar els nostres estimats companys perquè continuïn gaudint d’una bona qualitat de vida?

La bona notícia és que gràcies als avenços en medicina veterinària les mascotes viuen més anys i en millors condicions. En aquest sentit, hem de programar visites regulars al veterinari. La majoria d’animals majors de set anys necessiten dues revisions anuals i fer-se proves senzilles com una bioquímica i un hemograma, que ens alertaran de problemes de salut que apareixen amb l’edat.

Els problemes de mobilitat són els problemes més freqüents. L’artritis i altres canvis que afecten els músculs i els ossos han de ser tractats abans que l’animal perdi la mobilitat. Unes estores de bany distribuïdes per la casa, unes rampes a les escales, un arnès per als passejos, unes botetes per als peus o un carret ortopèdic poden ser de gran ajut, sense oblidar els suplements ortomoleculars que el veterinari ens recomani.

Tot i que molts pensem que la incontinència és un problema relacionat amb l’edat, en realitat no ho és. En molts casos hi ha un problema de salut que no veiem. Per tant, si a la nostra mascota comença a escapar-se-li el pipí, és recomanable acudir al veterinari.

Igual que passa amb les persones, les mascotes solen tindre problemes de visió i d’oïda a mesura que es fan grans. Com que aquests canvis no són dolorosos i els animals no es queixen com nosaltres, s’ajusten perfectament als canvis.

Mentre que la pèrdua progressiva de visió és normal amb l’edat, la ceguesa no ho és i pot ser a conseqüència d’una malaltia. En alguns casos, com les cataractes, la ceguesa es pot revertir si es diagnostica a temps. Aquesta és una altra raó per acudir al veterinari si notem que el nostre gos està perdent la visió.

Els animals que no perden la visió completament solen ensopegar contra objectes durant un temps. Però la majoria memoritzen la distribució de la casa i el jardí i poden fer una vida completament normal o gairebé normal.

Amb una mica d’ajut, la nostra estimada mascota podrà continuar gaudint d’una vida normal i feliç al nostre costat.