Cadells

Què cal saber si decidim d’incorporar un cadell a la nostra família?

Desparasitació interna: Tots els cadells tenen paràsits intestinals (cucs) i caldrà desparasitar-los a partir dels 10 dies d’edat, repetint-ho cada mes, fins als sis mesos.

Vacunació: A partir de les 7 setmanes de vida, cal començar el programa de vacunació que ens recomani el veterinari. Mentrestant, és convenient no treure’l al carrer i evitar que entri en contacte amb altres gossos. Després de les primeres vacunes, a partir dels 6 mesos, podem vacunar-lo contra la Leishmaniosi.

Banys: Els cadells no s’han de banyar fins que el programa de vacunació estigui ben avançat. De tota manera, podem usar xampús especials per a rentat en sec o colònies especials. I caldrà raspallar-los tots els dies.

Depilació: Els cadells de races de pèl llarg necessiten depilar-se les orelles per evitar infeccions.

Alimentació: Exclusivament aliments especials per a cadells des del primer moment, que no continguin cereals, ni greixos en excés que sobrecarreguen el fetge, podent ser causa de displàsia.

L’Acupuntura i la Nutrició Ortomolecular són de gran ajut per al control d’aquesta malaltia hereditària.

És molt important aportar condroprotectors a la dieta de les races grans principalment i, en general, com a prevenció de col·lapses traqueals i altres patologies de la laringe i els bronquis.

Haurem de vigilar igualment les baixades de glucosa o sucre en sang (hipoglucèmia) dels cadellets de races petites.

Neteja de boca: És important acostumar-los que es deixin raspallar les dents des del principi per tal d’evitar l’aparició d’afeccions bucals, com la parodontosi. Hi ha raspalls i dentífrics especials que en faciliten la neteja.

Educació: Als cadells hem d’instruir-los tan aviat com els adquirim: ens entenen des del primer moment. Dues o tres sessions de joc de 10 a 15 minuts al dia, iniciant-les i acabant-les nosaltres, no quan ells vulguin, són d’especial importància per a la seva educació.

El Centre dels Animals Arasa ofereix servei especialista d’etologia i cursets de socialització propis.

Identificació: La llei obliga a tots els propietaris d’animals de companyia a identificar-los i censar-los.

La identificació consisteix en introduir un microxip sota la pell i donar l’animal d’alta a l’Arxiu d’Identificació (AIAC o ANICOM ). Podem identificar-lo al mateix moment que el portem a vacunar. És una garantia per poder retornar un animal perdut al propietari o demostrar-ne la propietat.